LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  Integrated Designdotlighting design rolloverdotlight sculpture rolloverdotbldng performance rolloverdotr+d rolloverdotfirmdotcontact  
   

Commercial Projects

Institutional Projects
School Projects

Laboratory Projects
Residential Projects
 
 
   

boalthall

An existing courtyard in the Law Building at the University of California, Berkeley, was excavated and infilled to provide new classrooms, offices, the Law Library extension and a plaza with cafe. Loisos + Ubbelohde provided daylighting and shading analysis, and glazing specifications to provide daylighting in the subterranean library spaces including reading room, offices and storage. The courtyard above is populated with skylights and glass pavers to provide natural daylight for reading areas and corridors in the subterranean library. Exterior ceramic shading, glazing specifications and coordination with landscape architecture for the cafe on the plaza level was also included in the L+U scope. Direct beam is carefully controlled but allowed to enter in order to provide a connection with diurnal and seasonal changes. The building is LEED Gold certified.

Previous Project | Next Project

 


ARCHITECT
Ratcliff Architecture

LOCATION
Berkeley, CA

CURRENT STATUS
Occupied, 2011
AWARDS
ENR California Award of Merit, 2012

SCUP/AIA-CAE Excellence in Architecture for Building Additions or Adaptive Reuse, May 2012

Honor Award (Society for College and University Planning/AIA Committee on Architecture for education)

East Bay AIA Design Honor Award, 2011

Honor Award, LJ Top 5 Landmark Libraries

Notable Award, IIDA NC Honor

Honor Award, SARA Awards


Above: Radiance simulation of cafe.