LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  Integrated Designdotlighting design rolloverdotlight sculpture rolloverdotbldng performance rolloverdotr+d rolloverdotfirmdotcontact  
   

Commercial Projects

Institutional Projects
School Projects

Laboratory Projects
Residential Projects
 
 
   

ECRCECRC

Totally rebuilt in 2011-12, this center provides the community with a sustainability hub, a place to recycle a wide range of conventional and hard-to-recycle items, to exchange reusable items and to obtain information about other environmental issues and efforts.  The new facility is a demonstration project for net-zero waste, restoration and regeneration. The $3.5 million center serves an average of 400 visitors a day with structures set in a circular plan to safely separate operations and visitors’ paths of travel.

Loisos + Ubbelohde worked with the architect and design-build contractor Pankow to win the commission competitively and deliver a LEED Platinum facility.  L+U provided detailed daylighting, shading and energy analysis as well as management of the LEED certification process.  With an initial 10 kilowatts of solar power, the Center powers the daylighted administration building and approximately 30% of site energy needs. An additional 10kW array is planned to cover the full facility energy needs on site. Rainwater from the roof of the large operational structure is captured and stored in an 11,000 gallon tank to flush toilets and irrigate native plant gardens. Rainwater from the site is filtered through natural bioswales to remove and mitigate pollution before the water enters the storm water system.


Radiance simulation of light levels in administration building.

Previous Project | Next Project

 


ARCHITECT
Noll & Tam Architects

LOCATION
El Cerrito, CA

CURRENT STATUS
Occupied, 2012
AWARDS
USGBC LEED Platinum, 2012

Merit Award, Design Build Institute of America- Western Pacific Region, 2012

Above: Clerestory windows in office space.

Top photos by David Wakely.