LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  Integrated Designdotlighting design rolloverdotlight sculpture rolloverdotbldng performance rolloverdotr+d rolloverdotfirmdotcontact  
   

Commercial Projects

Institutional Projects
School Projects

Laboratory Projects
Residential Projects
 
 
   

New York Times

On South Park in San Francisco, the Gallery House combines a public art gallery and a private residence into a single building.  The clients, prominent collectors of pieces by female contemporary artists, requested a building that provided overlapping functions, admitting and restricting public access to private spaces as the clients wished.  On a project challenged with creating an interior space characterized by openness and light in the face of overloaded programmatic requirements, Loisos + Ubbelohde brought light into a solid, narrow building.  Vertical glazing, skylights, and appropriate finish selections provided desired light penetration and reduced glare, while also addressing the specialized lighting needs of artwork exhibition.  The resulting main gallery is illuminated from the front by street-facing windows and the rear is lit by a long skylight that washes daylight along the exhibition wall.  A translucent glass curtain wall provides luminosity and a shadowy awareness of the park outside while protecting the interiority of the gallery experience.

 

 


ARCHITECT
Ogrydziak/Prillinger Architects

LOCATION
San Francisco, CA

CURRENT STATUS
Occupied, 2009

AWARDS
AIA San Francisco Chapter Honor Award for Excellence in Architecture, 2011

AIA California Chapter Merit Award for Architecture, 2010line

 

 

   


Previous Project
| Next Project

 

Photos courtesy of Ogrydziak/Prillinger Architects.