LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  Integrated Designdotlighting design rolloverdotlight sculpture rolloverdotbldng performance rolloverdotr+d rolloverdotfirmdotcontact  
   

Commercial Projects

Institutional Projects
School Projects

Laboratory Projects
Residential Projects
 
 
   

New York Times

The new LEED platinum global headquarters of Novus International Inc. is a renovation of a 42,000 sf existing research facility and 48,000 sf new office space designed to increase collaboration between research and corporate personnel. Ten research laboratories are connected to the new offices by a glass concourse which houses informal meeting areas, an employee lounge, and conference rooms.  An integrated project team approach included sustainable goals from the initial design phases. As part of the design team, Loisos + Ubbelohde provided consulting services for daylighting, shading, and energy modeling as well as LEED documentation. Numerous sustainable features contribute to the building’s LEED platinum rating. Well daylighted offices featuring high performance glazing, shading and skylights and renovated labs daylighted with solar tubes provide significant daylight throughout the complex. The building has an under floor air distribution system (UFAD) with efficient coolers and chillers, introducing cool air at the floor where people work and venting hot air at the ceiling. Coupled with daylighting and efficient lighting, a highly efficient building envelope and efficient electrical and mechanical systems contribute to the low energy use of the building. The building also boasts a 5,000 sf solar array, the largest in Missouri, which provides 3% of the building electrical needs. A unique storm water system reduces the environmental impact of runoff and improves the quality of water entering the Missouri River.

Previous Project | Next Project

 


ARCHITECT
Forum Studio Architects

LOCATION
St. Charles, MO

CURRENT STATUS
Occupied, 2009

AWARDS
AIA Honor Award for Architecture, 2009

AIA St. Louis Design Honor Award, 2009

US Green Building Council LEED Platinum, 2009

cross “I can stand anywhere in the building and have a view outside.  Now, I am more sensitive to the need for daylighting.  I notice how depressing it can be when I go to visit other dark office buildings,” Don Vondruska, Novus Director of Finance.