LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  Integrated Designdotlighting design rolloverdotlight sculpture rolloverdotbldng performance rolloverdotr+d rolloverdotfirmdotcontact  
   

Commercial Projects
line
Institutional Projects line
School Projects
line
Laboratory Projects line
Residential Projects line

 
 
   

packard

This 4,000 sf spiritual retreat on the Stanford campus is designed to inspire personal renewal, providing a refuge from the intensity of daily life and a space for quiet reflection. The center is intended to be calming and technology-free, a response to the increasing stress of student life.There are hidden courtyards and spaces that are not immediately visible, allowing visitors to discover each feature of the  center. The entryway is extended with navigation through tree and bamboo groves to reach the entrance. Once inside, the interior rooms open to the mature oak glade beyond. Skylights carefully illuminate the “Windhover” series of paintings by the late Stanford professor and artist Nathan Oliveira with natural light.  Rammed earth walls, wood surfaces, and water heighten the visitor's sensory experience.  Loisos + Ubbelohde provided luminous programming and analysis to establish the viewing conditions of the paintings similar to Oliviera's studio, daylighting and shading design, climate responsive design analysis, and strategies for sustainable mechanical support systems.

 


ARCHITECT
Aidlin Darling

LOCATION
Palo Alto, CA

CLIENT
Stanford UniversityAWARDS:

Institute Honor Award for Interior Architecture, (National) AIA, 2016

Award (Highest Level), Civic Trust, UK, 2016

Honor Award for New Architecture, SCUP/ Committee on Arch for Education, 2016

Merit Award, California Council AIA 2015

Architecture Design Citation Award Chicago Athenauem 2015

Award of Excellence, Society of American Architects 2015

Best of the Best Award, society of American Architects 2015

IIDA, Winner and Best of Competition 42nd interior Design Competition 2015

FX International Interior Design Award for Public Spaces, 2015line
Radiance image of North Gallery revealing surface brightness.

radiance2
Radiance image of North Gallery showing illumination levels.


Radiance image of South Gallery revealing surface brightness.


Radiance image of South Gallery showing illumination levels.

courtyard 2
View of courtyard

 

Renderings + top image courtesy of architect


 

Study for the design of shading louver in skylights. The animation of direct sun through the year indicates areas that require shade that will be provided by motorized louvers.

sun path
Horizon shading images for North, Center and South galleries.

 

HVAC graph1

HVAC graph2
Study of HVAC loads using Energy Plus software. The top graph shows typical heating (orange) and cooling (blue) loads on an HVAC system in the exhibition space through the year. The bottom graph shows the energy used by the same system with increased ventilation. Cooling loads decrease significantly without an increased need for heating at night.

 


High Dynamic Range (HDR) images of Oliveira's painting studio calibrated to map illuminance conditions under which he created the Windhover series.

studio 2
Nathan Oliveira in his studio with on of the Windhover paintings. Image courtesy of Stanford University

 

gallery
View of gallery space

 


Previous Project | Next Project