LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  int designdotlight designdotligh sculptdotbuilding performancedotr+ddotfirmdotcontact  
   
line
Commercial Projects
line
Institutional Projects
line
Laboratory Projectsline
Residential Projectsline

 
 
   

annahead

This housing complex for the University of California, Berkeley is a 424-bed residence hall and apartments with centers for Academic and Residential Life.  The 6-story, 114,000 sf building is designed to snake around significant historic trees on the site which are lit at night. The electric lighting design begins with daylighting.  Loisos + Ubbelohde developed an innovative lighting control strategy that balances stringent budget demands with extensive occupancy and daylight sensing.  Research-grade computer simulations and analysis techniques were used to predict and visualize daylight levels in primary spaces throughout the year, helping us to tailor the light sources, fixture layout, and lighting controls to spatial and material configurations.  The electric lighting strategies were developed in concert with the daylighting so that evening and overcast lighting levels and color temperatures are complimentary and welcoming. 

concourseThe main concourse connects the Channing Way entrance with the interior courtyard.

More Detail

Previous Project | Next Project

 


ARCHITECT
Behnisch Architekten

LOCATION
Berkeley, CA

CURRENT STATUS
Occupied, 2012


Above: Rendering of main concourse with isolux contours showing Illuminance.

Below: Perspective plan rendering of main concourse with isolux contours showing Illuminance.

plan

All images of finished building by Russell Abraham.