LOISOS + UBBELOHDE : Architecture . Energy  
     
  int designdotlight designdotligh sculptdotbuilding performancedotr+ddotfirmdotcontact  
   
line
Commercial Projects
line
Institutional Projects
line
Laboratory Projectsline
Residential Projectsline

 
 
   

This high-performance building for the NASA Ames Research Center is an experimental platform that can incorporate new, energy-efficient technologies over time. The 40,000 sf collaborative support facility articulates NASA’s commitment to sustainability while showcasing some of NASA’s most advanced intelligent control technologies, originally developed to support space exploration. Involved early in the integrated design process, Loisos + Ubbelohde proposed building orientation, narrow floor plates, ample and operable glazing, louvers, and cross-floor open spaces. Our consulting included daylighting, solar shading, mechanical systems, energy use, and designing the electric lighting for the project. Modeling results from Radiance and EnergyPlus were used to develop a highly efficient electric lighting system focused on delivering a high quality visual field while using as little energy as possible. The building is designed to anticipate and react to changes in sunlight, temperature, wind, and usage and will be able to optimize its performance automatically in response to internal and external change. At the forefront of building science, this near-zero net energy building will produce 80% of its power from solar panels, rely on the area’s temperate climate for natural ventilation, and use 90% less potable water than a conventional building of comparable size.

Nasa_officeLeft: Narrow floor plates allow for fully daylighted open office spaces. Right: Radiance simulation showing illuminance levels with isolux contours.

conf_roomDaylight in northeast conference room.

sectionDaylight autonomy section through office space using Radiance.

exoskeletonAerial view of the building. Image by Eric James

 

Previous Project | Next Project

 
ARCHITECT
William McDonough + Partners
AECOM

LOCATION
Moffett Field, CA

CURRENT STATUS
Occupied, 2011
AWARDS
USGBC LEED Platinum, 2012

Business Environmental Award for Sustainable Built Environment, Acterra, 2013

Center for Environmental Innovation and Leadership, Leadership in Innovation Award, 2011

ENR California, Best Projects of 2011, Award of Merit – Green Building

White House GreenGov Award, 2011

General Services Administration (GSA) Real Property Award for Green Innovation, 2010

Silicon Valley Business Times Best Green Project, 2010line



Above: Automated shades to filter daylight in lobby.

pv cannopy

Above: Exterior view of the north elevation.

Below: Sunshades protect the south offices from overheating and help mitigate glare problems.

sunshades

Photos by Cesar Rubio.